FESTIVALURILE DIN BUDAPESTA

 

Festivalul de la Sziget, care se desfășoară în fiecare an în luna august pe parcursul unei săptămâni, a adus reputația mondială binemeritată a Budapestei ca oraș al festivalurilor. În orice caz, atmosfera rămâne încinsă și în restul anului, calendarul urban al Budapestei fiind marcat de o gamă variată de festivaluri culturale, gastronomice și folclorice. 

 

Unul din primele și cele mai marcante evenimente culturale ale anului este Festivalul Primăverii din Budapesta, organizat în luna aprilie, care umple numeroase săli din tot orașul cu artiști renumiți de talie națională și internațională. FPB este dedicat în primul rând artelor frumoase, propunând un program excepțional de operă, balet și muzică clasică; paleta sa cromatică acoperă însă și muzică etnică și jazz.

 

Teatrul Național de Dans organizează în fiecare an Festivalul de Dans din Budapesta, pentru a sărbători Ziua Internațională a Dansului din 29 aprilie, cu premiere și oaspeți de peste hotare.

 

Tot în aprilie are loc în Budapesta și Festivalul Internațional al Cărții, un eveniment consacrat al universului editorial, care aduce în centrul atenției scriitori de prestigiu naționali și internaționali.

 

Nimic nu simbolizează mai bine teatrul, opereta și dansul, interpretate pe scene în aer liber în parcurile Budapestei, decât Festivalul Verii. Iar Festivalul de Vară Evreiesc a luat amploare la nivel european, aducând sub lumina reflectoarelor artiști din toate colțurile lumii și promovând diversitatea și toleranța prin artă.

În luna octombrie, CAFÉ Budapest celebrează tot ceea ce este contemporan, fie muzică, teatru sau circ. Acesta se desfășoară în paralel cu Săptămâna Designului de la Budapesta, reprezentând câteva zile pline, în care talentul tinerilor explodează în cadrul expozițiilor, tururilor ghidate, studiourilor cu porți deschise și sutelor de evenimente dedicate designului.

 

Copii și cei cu inimă de copil nu trebuie să rateze Festivalul Internațional al Circului, ale cărui ediții bianuale aduc pe scenă cele mai mari nume ale artiștilor circari din întreaga lume. 

 

Tradiția și gastronomia merg mână în mână în Ungaria, de cele mai multe ori în decorul Castelului Buda. În jurul Paștelui are loc Budavári Húsvéti Sokadalom iar în august, Mesterségek Ünnepe celebrează înființarea statului maghiar și umple vechile străzi pietruite cu muzică folk, dans, delicatese maghiare regionale și sute de tarabe care arată arta și meșteșugurile tradiționale, asigurând buna-dispoziție pentru întreaga familie. În septembrie, Budavári Borfesztivál aduce în capitală sute de producători de vin, astfel încât oaspeții pot explora întreaga țară degustând băutura dionisiacă. Pasionații de arta culinară nu pot rata Festivalul Gurmanzilor care, în luna mai, etalează la Millenáris cele mai renumite restaurante din Budapesta și din țară, inclusiv restaurante cu stele Michelin, sau Főzdefeszt & Festivalul Mâncării Stradale, care îmbie cu burgeri și bere artizanală. Budapesta îți oferă la tot pasul ceva de mâncat, de văzut sau de făcut, de cele mai multe ori în același timp.